Arbeidsrecht

27 mei 2022

Case: Juridische structuur – Excelsior Rotterdam

Steven Jonker

Als Betaald Voetbal Organisatie heeft u te maken met andere bedrijfsstructuren dan een normale onderneming. Hoe zorgt u voor een goede juridische structuur binnen de organisatie? En wat is daarbij belangrijk? Daan Bovenberg, algemeen directeur van Excelsior Rotterdam, vertelt zijn ervaring. 

Waarom een juridische structuur?

Elke organisatie heeft een eigen juridische structuur nodig. Er moet daarbij een verband zijn tussen de cultuur en strategie. Wanneer dit in combinatie met goede communicatie is spreken we van een juiste juridische structuur binnen een bedrijf. Door de juridische structuur goed te implementeren, krijgt u een krachtig resultaat. Mensen binnen een bedrijf krijgen hierdoor de kans om zich binnen het bedrijf verder te ontwikkelen en dat zorgt weer voor groei op alle vlakken. ‘Een goede juridische structuur is belangrijk voor een gezonde groei, dit is dan ook de reden dat wij als Excelsior Rotterdam hier volop op inzetten’, verduidelijkt Daan Bovenberg. 

Een goede advocaat 

‘Een betaald voetbalclub als Excelsior heeft een divers aantal zaken dat zowel aan de voorkant als aan de achterkant juridisch goed geregeld moet zijn. We bestaan niet alleen uit een eerste elftal. We hebben een Business Club, een jeugdopleiding, een maatschappelijk stichting. Elk onderdeel heeft haar eigen juridische vraagstukken. Bovendien zitten we in een hele dynamische wereld. Snelheid, betrouwbaarheid en iemand die begrijpt wat onze vraagstellingen zijn is daarom belangrijk’, vertelt Bovenberg over zijn juridische uitdagingen.

‘We zijn heel blij met een partner als HJF, het sluit aan op zowel menselijk niveau als op kennis niveau.’  

Evaluatie een krachtig wapen

Om die reden evalueren Excelsior Rotterdam en HJF Advocaten na een bepaalde periode altijd de organisatiestructuur. Daarbij wordt ook gekeken naar de wensen voor de toekomst, die van belang zijn voor een gezonde organisatie. De vragen die tijdens zo’n evaluatie gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Waarom heeft u voor een BV gekozen? En is dat nog steeds de juiste beslissing? Zijn de actuele activiteiten van uw bedrijf aanleiding om de bestaande juridische structuur te heroverwegen? Met de hulp van juridische experts krijgen ondernemers extra inzicht om tot juiste keuzes te komen. 

Goed gedekt?

Door een stevig juridische structuur neer te liggen en deze vervolgens te blijven onderhouden zorgt dat ervoor dat Excelsior met een gerust hart actief kan blijven. ‘Met hulp van HJF Advocaten hebben wij op dit moment een hele goede basis gelegd voor een goede juridische structuur binnen Excelsior en alles wat daarbij komt kijken. Dus dat geeft mij voldoende vertrouwen en zekerheid om over dit onderwerp te praten en te weten dat we goed gedekt zijn.’