Intellectueel eigendomsrecht & IT-recht, Kwekersrecht

10 juli 2023

CPVO verhoogt tarieven

In de nasleep van de Corona crisis, en in combinatie met de recente stijging in energiekosten en de sterke inflatie in heel Europa, heeft het CPVO en haar netwerk van onderzoekende instanties te maken gehad met aanzienlijke kostenstijgingen. Als gevolg van deze kostenstijgingen heeft het CPVO sommige van haar tarieven verhoogd.

Verhoging jaarcijnzen

Naast de verhoging van onderzoekskosten voor diverse gewassen, is de verhoging van de jaarcijnzen het meest opvallend. Sinds 2017 zijn deze tarieven niet meer verhoogd, maar met ingang van 1 juli 2023 bedragen de jaarcijnzen EUR 380,00 per ras per jaar (in plaats van EUR 330,00 per ras per jaar). Dat betekent in de praktijk, dat de jaarcijnzen, die voor bestaande inschrijvingen vanaf de maand november 2023 verschuldigd worden en op of na 1 juli 2023 door het CPVO in rekening worden gebracht, voor het eerst EUR 380,00 per ras zullen bedragen. Voor de EU kwekersrechten, die op of na 1 juli 2023 verleend worden, geldt meteen al een (eerste) jaarcijns van EUR 380,00.

Andere tarieven

Ook andere tarieven zijn met ingang van 1 juli 2023 verhoogd. De kosten voor technisch (DUS) onderzoek zijn aangepast. Deze verhoging is vooral het gevolg van de sterk gestegen energiekosten waarmee de verschillende onderzoekende instanties te maken hebben. Als zelf-financierend bureau zonder winstoogmerk is het CPVO verplicht om de werkelijke onderzoekskosten door te berekenen aan de aanvragers. Overigens zijn de aanvraagkosten (i.c. EUR 450,00 voor een online-aanvraag) gelijk gebleven.

Mocht u vragen hebben over de huidige tarieven van het CPVO, of meer in algemene zin iets willen weten over kwekersrecht, neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op!