Intellectueel eigendomsrecht & IT-recht

11 januari 2023

Internationale merkregistratie

Het zogenaamde ‘Systeem van Madrid’ is een internationaal verdrag dat het verkrijgen van merkbescherming vereenvoudigt. Het biedt houders van merken de mogelijkheid om hun merken in meerdere landen tegelijk te beschermen door het indienen van één aanvraag.

Territoriale uitbreiding

Na de toetreding van Indonesië per 2 januari 2018, is het nu Afghanistan dat onlangs is toegetreden bij dit systeem voor Internationale merkregistratie. In Afghanistan kan formeel door middel van dit systeem per 26 juni 2018 bescherming van uw merk worden aangevraagd. Dit kan bijvoorbeeld door een territoriale uitbreiding voor Afghanistan aan te vragen van uw bestaande internationale merkregistratie.

Eén aanvraag voor meerdere landen

De kosten voor het indienen van een internationale merkregistratie via het ‘Systeem van Madrid’ kunnen, mede afhankelijk van het aantal landen waarvoor u bescherming wenst, flink variëren. Laat u daarom goed voorlichten voordat u tot internationale registratie van uw merk besluit. 

Ondanks dat een aanvraag tot internationale merkregistratie eenvoudig is, doordat u met één aanvraag tegelijk in diverse landen bescherming kunt krijgen, is het indienen van die aanvraag aan vele regels onderhevig. Laat u daarom altijd goed adviseren voordat u een dergelijke aanvraag indient.

Uiteraard is ons kantoor u hierbij graag van dienst! Dus heeft u vragen over de tarieven, aangesloten landen of uitbreiding van uw bestaande internationale merkregistratie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.